مقالات, وبلاگ

درباره سونای خشک

نیکاب استخر - سونا و جکوزی

100خشک

یاداشتی از نیکاب نوین استخر

ویژگیهای سونای خشک

سونا (sauna) عبارت است از اتاق یا کلبه کوچکی که به منظور بهره برداری از هوای گرم در حالت خشک یا مرطوب مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری زادگاه سونا به شکل امروزی را کشور فنلاند می دانند. به طوری که استفاده از سونا بخشی از فرهنگ مردم این کشور را تشکیل می داده است.سونا خود به دو گروه سونای خشک و بخار تقسیم می شود. در متون فنی گاهی از دو واژه “سونا” و “حمام بخار” استفاده می شود که منظور از سونا، سونای خشک و منظور از حمام بخار همان سونای بخار است. در سونای خشک از هوای گرم و خشک برای افزایش دمای محیط و افزایش شدت تعریق بدن استفاده می شود. تعریق یکی از مکانیزم هایی است که بدن توسط آن سموم و مواد زاید را از بدن دفع می کند. در نگاه اول جای تعجب دارد که انسان در حالت معمول در دمای حداکثر 45-50C به سختی قادر به تنفس است، ولی می تواند دمای سونای خشک که معمولا بین 70-100C است را تحمل کند. در عمل حتی ممکن است دمای سونای خشک بین 50-140C نیز باشد. توجیه علمی این مساله با نمودار سایکرومتریک امکان پذیر است.

به طور کلی هوا در هر دمایی قادر است مقدار مشخصی رطوبت را در خود نگاه دارد. رطوبت در واقع بخار آب موجود در هواست. آنچه در محاورات به عنوان رطوبت مورد استفاده قرار می گیرد در واقع رطوبت نسبی است. انسان قادر به تحمل ترکیب های مختلفی از دما و رطوبت نسبی است. در سونای خشک و بخار نیز از همین ویژگی استفاده می شود. در سونای خشک بدن در رطوبت نسبی بسیار پایین در معرض دمای یاد شده قرار می گیرد و بدین ترتیب علی رغم دمای بسیار بالای هوا، شرایط آسایش انسان روی نمودار سایکرومتریک در منطقه مناسبی قرار می گیرد. اما این وضعیت در سونای بخار کمی متفاوت است. در سونای بخار افزایش تعریق با استفاده از بخار گرم با دمای تقریبی 40-50C در رطوبت نسبی تقریبا 100% انجام می گیرد. در صورتی که دمای بخار از محدوده یاد شده بیشتر باشد، مشکلات متعددی از قبیل تورم، ایجاد تاول و سوختگی پوست برای افراد ایجاد می شود. استفاده از سونای خشک برای افرادی که دارای ناراحتی های ریوی هستند چندان توصیه نمی شود چرا که شرایط سونای خشک موجب تحریک ریه و وخیم تر شدن بیماری فرد می شود.

اتاق سونا

در حال حاضر اتاق سونا از چوب های نرم، صاف و هموار مانند سرو، صنوبر یا سکویا ساخته می شوند. اتاق سونا را می توان به صورت سفارشی ساخت و یا آن را به صورت پیش ساخته تهیه کرد. در انواع پیش ساخته تمامی اجزای مورد نیاز به صورت یک مجموعه عرضه می شود و تمامی الوارهای سقف و دیوارها هر دو طرف دارای پرداخت سطح مناسب هستند. به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت داخل اتاق، خارج این صفحات باید عایقکاری شده و مجهز به موانع بخار باشد. این موارد در آموزش ساخت استخر هم بررسی شده اند.  در سوناهای پیش ساخته درست همانند جکوزی ها یا استخرهای روزمینی پیش ساخته، تمامی تجهیزات مورد نیاز شامل گرمکن ها، سکوهای نشستن، تجهیزات کنترل کننده و غیره به صورت آماده عرضه می شود

 ابعاد اتاقک سونا

ارتفاع ایده آل برای اتاق سونا تقریبا 2.13m است. در نظر گرفتن این ارتفاع تضمین کننده توزیع گرمای مناسب در داخل اتاق سونا و محل حضور کاربران خواهد بود.

گرمکن سونا

مهم ترین وسیله ای که عملکرد رضایت بخش سونا به آن بستگی دارد، گرمکن سونا است. به عبارت دیگر گرمکن سونا را می توان به هسته مرکزی سونا تشبیه کرد که در صورت نبود آن از سونا جز اتاقکی چوبی چیزی باقی نخواهد ماند. بنابراین گرمکن سونا همواره باید با بیشترین دقت و از بهترین نوع انتخاب شود. در حال حاضر دو نوع اصلی گرمکن های سونا عبارتند از :

  • گرمکن های معمولی نوع سنگی
  • گرمکن های مادون قرمز

بنا به عقیده بسیاری از افرادی که خود را در زمینه سونا آن هم به سبک سنتی آن در کشور فنلاند صاحب نظر می دانند، تنها راه برای دستیابی به عملکرد رضایت بخش سونای خشک، استفاده از گرمکن های معمولی نوع سنگی است که اتفاقا شباهت بسیار زیادی به سوناهای کشور فنلاند نیز دارند. البته گرمکن های مادون قرمز برای برخی از کاربران که صرفا خواهان یک محیط خشک و گرم و با دمای متعادل تر هستند نیز مناسب است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *